Cinta Bukan Milik Kita


Dalam perhubungan impian, apa yang kita harapkan pastinya berkesudahan dengan Happy Ending kan ? Malangnya, seringkali kita sampai di penamat yang berbunyi. .

". .kita putus. ."
". .sampai di sini. ."
". .ceraikan saya .."
". .tak ada jodoh di antara kita. ."
". .aku bukan untukmu. . kamu berhak dapat yang lebih layak. ."

Kita manusia. Manusia merancang. Allah juga merancang. Namun, " Wallahu Khairul Maakirin." (Allah lah sebaik-baik perancang segala rencana)

Hubungan pula saya bahagikan kepada dua :

- Hubungan yang di redhai (dah nikah).
- Hubungan tak halal (belum nikah lagi). 

Tapi kedua-dua hubungan ini juga tidak ada jaminan akan kekal. Kedua-dua hubungan ini akan di uji. Siapa yang lemah, pasti tersungkur. Siapa yang tabah, beroleh hikmah.

Cinta bukan milik kita. Sebab bukan milik kitalah, kita tak mampu kawal sepenuhnya.

Saya hanya nampak satu cara untuk kekalkan hubungan cinta. Gapai cintaNya melalui konsep Tawaqqi

Maksud, hubungan tak halal automatik belum pasti ada jaminan boleh berjaya sebab jauh dari cinta Nya. Jika berjaya ke jinjang pelamin, itu maknanya Allah mahu kamu dan pasangan berubah lebih baik serta siap sedialah ; kerana ada ujian-ujian di hadapan sebagai kaffarah dosa-dosa couple silam. Namun jika tak berjaya, itu bermakna Allah nak kamu kembali muhasabah diri-hilangkan benteng yang menjadi hijab di antara kamu dengan kecintaan kepada Allah. Ya, kesedihan awal-awal itulah kaffarah dosa-dosa. 

Yang dah kahwin, tarbiyyahlah pasangan untuk sama-sama jaga hubungan cinta dengan Allah. InsyaAllah kekal lamalah hubungn itu. Jika di uji, ada hikmah. Di uji dengan kesusahan dan kemiskinan, kecelakaan dan musibah. Jika tak diuji, pelik sebab kita hanya hamba. Bercerai juga ujian. Namun, bersyukurlah sebab Allah beri masa untuk kita kecap bahagia bersama-sama. Walaupun sekejap cuma. 

Fahami konsep Tawaqqi.

Apa itu tawaqqi ? Menurut Ibnu Kathir tawaqqi adalah kata asal untuk taqwa. Bermaksud, " menjaga diri daripada perkara yang tak di ingini. " Menurut Muhammad bin Allan, " taqwa ialah mematuhi perintah-perintah Allah dan menghindari larangan-larangan Nya dengan mengerjakan setiap yang di perintah, tinggalkan yang di larang, mengikut kemampuan. " Manakala Saiyidina Umar mengkiaskan hakikat taqwa sebagai " berjalan dengan waspada dan bersungguh-sungguh supaya tidak memijak ataupun terpijak onak dan duri. "

Tak perlu bersedih lama. Cinta itu milik Allah. Hari ini Dia tarik rasa cinta dari hati pasangan kamu sehingga tawar hatinya. Sebab, mungkin esok atau lusa Dia campakkan rasa cinta yang lebih segar dalam hati si dia yang setepatnya untuk kamu. Semalam kamu berjalan dengan tidak cermat dan tidak berhati-hati. Hari ini dan esok, waspadalah jangan terpijak atau memijak onak dan duri. Jangan kau kutip lagi serpihan kaca. Buka mata, buka mata hati, guna iman dan tawaqqi. Akhirnya, akan kau jumpakan permata :)