Erti Persahabatan yang HOYEAHH !


Ramai orang yang ada kawan. Tak ramai orang yang ada sahabat. Lagi sedikit yang ada sahabat sebenar. Dan jarang-jarang yang ada sahabat yang hoyeaahhh !

Siapa dia sahabat yang hoyeahh. . ? 

Seorang kawan apabila melihat kita dalam kesedihan, akan bertanya " Kau okay ke . ? " dan fullstop. Tak mahu tanya banyak-banyak nanti leceh kena terlibat sama dalam pergelutan emosi.

Seorang sahabat apabila melihat kita dalam kesedihan, akan bersungguh menunjukkan yang dia peduli dan mahu membantu kita merawat kesedihan kita tu. Tetapi kalau selepas dua tiga hari kita masih di dalam mood yang sama, dia mungkin sudah hilang upaya untuk membantu.

Seorang sahabat sebenar apabila melihat kita dalam kesedihan, akan turut sama berkongsi kesedihan kita, turut merasakan penderitaan yang sedang kita alami. Dia akan sebaiknya berusaha untuk meleraikan belenggu kesedihan itu daripada jiwa kita. Selagi kita tidak ceria semula, selagi itu dia tidak akan berputus-asa !

Manakala seorang sahabat yang hoyeaahhh ! apabila melihat kita dalam kesedihan, pertamanya dia akan mencari punca kepada kesedihan kita itu. Keduanya dia akan cuba sesungguhnya membantu kita melepaskan diri daripada kesedihan itu, dan kalau dia tak mampu, akan ajak sahabat hoyeaahhh yang lain untuk membantu sama. Dan ketiganya, dia akan menghalakan kita kepada Allah, kerana hanya kebergantungan yang hakiki kepada Allah sahajalah yang mampu menghilangkan segala kesedihan di jiwa.

Siapa dia sahabat yang hoyeaahhh ni. . ?

Seorang kawan apabila melihat kita melakukan maksiat, dia akan membiarkan sahaja. Taknak la ' friendship ' tu terjejas katanya.

Seorang sahabat apabila melihat kita melakukan maksiat, dia akan cuba untuk mencegahnya. Sama ada menegur atau menghantar sms. Paling koman dia akan benci dalam hati.

Seorang sahabat sebenar apabila melihat kita melakukan maksiat, dia akan mencari masa untuk bercakap dengan kita, pillow-talk dengan tujuan untuk menasihati kita. Dan dia akan berusaha untuk menasihati kita dengan sebaiknya kerana dia tidak sanggup melihat kita terluka dengan tegurannya.

Seorang sahabat yang hoyeaaahhh ! pula, apabila melihat kita melakukan maksiat, akan melakukan apa sahaja yang terdaya untuk mencegahnya. Tak kiralah jaga hati ke tak, dia tak peduli. Asalkan kita di cegah daripada melaku dosa dan noda. Kerana dia tidak sanggup melihat kita jatuh ke dalam jurang neraka. 

Siapa dia sahabat yang hoyeaahhh itu. . ?

Seorang kawan apabila menyaksikan kita berada di atas jalan yang benar, bersungguh-sungguh mahu berubah dan berhijrah ke arah yang lebih baik, jauh di sudut hatinya akan berkata, " Bagus lah " tapi boleh jadi dia mahu turut serta atau tidak.

Seorang sahabat apabila menyaksikan kita berada di atas jalan yang benar, bersungguh-sungguh mahu berubah dan berhijrah ke arah yang lebih baik, dia sama ada akan memberikan sokongan, dorongan dan akan membantu kita untuk berubah, atau sekiranya dia tidak sehaluan dengan kita, kemungkinan dia akan membantah malah menghalang kita untuk berubah. Jika yang pertama itu, persahabatan akan bertambah erat. Yang kedua itu, mungkin akan merungkaikan tali persahabatan yang telah di bina.

Seorang sahabat sebenar apabila menyaksikan kita berada di atas jalan sebenar, bersungguh-sungguh mahu berubah dan berhijrah ke arah yang lebih baik, dia sama ada berasa terlalu amat gembira dengan perubahan kita dan akan membantu sebaiknya untuk memastikan kita kekal dengan momentum itu, atau dia akan berasa pelik dan mengajak kita berbincang dahulu tentang keputusan kita itu. Apa-apa pun mereka tidak akan menghalang kita daripada berubah, kerana mereka tahu perubahan kita itu adalah yang terbaik untuk kita. 

Walhal seorang sahabat yang hoyeaahhh ! apabila menyaksikan kita berada di atas jalan yang sebenar, bersungguh-sungguh mahu berubah dan berhijrah ke arah yang lebih baik, akan berasa terlalu amat cemburu dan mahu bersama-sama kita mengejar dan merebut kebaikan yang ada dengan sesungguhnya. Moto mereka: fastabiqul khairat !


Siapa dia sahabat hoyeaahhhh. . ?

Seorang kawan apabila melihat kita di dalam kegembiraan, akan bertanya punca kegembiraan kita itu dan sekiranya dirasakan relevan, akan turut berkongsi kegembiraan itu sambil menekan butang ' Like ' di MukaBuku.

Seorang sahabat apabila melihat kita di dalam kegembiraan, akan turut berkongsi kegembiraan itu dan akan menyebarkannya pada yang lain. Boleh jadi dia cemburu dengan kegembiraan kita, tapi tidaklah berniat untuk berlaku hasad terhadap kita.

Seorang sahabat sebenar apabila melihat kita di dalam kegembiraan, akan berasa sejujurnya gembira malah kadang-kadang lebih gembira daripada kita. Tidak berasa cemburu malah bersyukur yang kita dikurniakan dengan kegembiraan itu.

Sedangkan seorang sahabat yang hoyeaahhh !, dialah punca kegembiraan kita itu.


Katakan 'Hoyeaahhh!' sekiranya anda seorang sahabat yang hoyeaahhh! Senyum sambil buat isyarat peace. 
Abu Hurairah ra telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda :

"Terdapat 7 golongan yang akan mendapat lindungan arasy Nya pada hari yang tiada lindungan melainkan lindungan daripada Nya :

  1. Pemimpin yang adil
  2. Pemuda yang masanya di habiskan untuk beribadah kepada Allah SWT; 
  3. Seseorang yang hatinya terpaut pada masjid; 
  4. Dua lelaki yang berkasih sayang dan bertemu dan berpisah kerana Allah SWT;
  5. Lelaki yang di goda oleh perempuan cantik dan berpengaruh untuk melakukan maksiat tetapi dia menolak dengan mengatakan Aku Takutkan Allah
  6. Seseorang yang bersedekah dan menyembunyikannya sehinggakan tangan kanannya tidak mengetahui apa yang di berikan oleh tangan kirinya; 
  7. Dan seseorang yang mengingati Allah ketika bersendirian sehinggakan mengalir air matanya kerana Allah SWT.” 
[ Hadith Riwayat Muslim ]

Seorang kawan hanyalah teman bergembira di dunia.

Seorang sahabat adalah seorang teman ketika susah dan senang.

Seorang sahabat sebenar adalah seorang teman sejati yang akan sentiasa bersama kita di dalam apa jua keadaan.

Sedangkan seorang sahabat yang hoyeaahhh !, adalah seorang insan mulia yang amat mahu memimpin tangan kita ke syurga Nya. 

Jadi, sahabat jenis manakah yang kita mahu. . ?
Dan seorang sahabat jenis apakah kita ini . . ? RENUNGKAN