Ikhlaslah Lillahita'ala

Assalamualaikum. . * blinking eyes , hoho

Lagi sekali , nadia nak sharing satu story ni. Masa induksi society , kami di berikan task untuk buat presentation tentang prinsip hidup. Memasing ada prinsip sendiri. Termasuk nadia :D tapi , ada seorang ikhwah ni dia pegang satu patah perkataan dalam hidup dia , iaitu ' IKHLAS ' . Bila dengar antara asbabnya , nadia terasa ' Allah , hebat budak ni ' . Dengan IKHLAS tu , dia dapat rase satu kemanisan Iman pada diri dia :') 

Cuti cuti ni, tetiba hati terasa nak selongkar mana datang IKHLAS tu , terutamanya dalam ibadat kita. Seriouslyy , bukan senang kita nak sematkan IKHLAS ni dalam hati walaupun hanya satu patah perkataan kan. Cari-cari , nadia terdapat satu story ni untuk di kongsi dengan sahabat-sahabat semua. * Sharing kan tanda sayang. Eceh , Hehe :D

AL-KISAHNYA. . .

Seorang wanita di lapangan terbang sedang menunggu waktu penerbangannya.

Sambil menunggu, dia makan biskut yang di belinya sebelum itu, sambil membaca buku cerita. Sedang dia makan, dia terperasan yang lelaki di sebelahnya dengan selamba turut mengambil biskut dari bungkusannya.

Setiap keping biskut yang dia ambil, lelaki itu turut mengambil sama. Di dalam hati wanita itu menyumpah-nyumpah lelaki tersebut. Alangkah tak malunya lelaki ini, sudah la tak minta izin dari aku. dia makan sama banyak dengan aku pulak tu. Memang dasar pencuri ! rungut wanita itu dalam hati.

Dalam pada itu lelaki itu dengan muka yang tenang dan selamba terus dengan perbuatannya. Hinggalah sampai ke biskut yang terakhir terdapat dalam bungkusan tersebut. Wanita itu menunggu reaksi dari lelaki itu. Sambil tersenyum lelaki itu mengambil biskut yang terakhir lalu di patah dua lantas memberikan separuh darinya kepada wanita itu.

Wanita itu menjadi begitu marah namun dia tetap menahan dirinya dari memarahi lelaki tersebut. Sambil merampas dengan kasar biskut yang separuh itu dan menunjukkan mukanya yang masam 'mencuka' wanita itu berkata dalam hatinya berani sungguh lelaki ini. Memang muka tak malu. Dasar pencuri besar !

Kedua-dua mereka, wanita dan lelaki itu terus duduk sehingga panggilan untuk menaiki pesawat untuk wanita itu sampai. Sambil menarik nafas lega seolah-olah baru lepas dari satu kejadian ngeri wanita itu bergerak menaiki pesawatnya.

Apabila dia sampai di tempat duduknya dia membuka beg kecilnya untuk mengambil barang.

Alangkah terkejutnya dia bila melihat satu bungkusan biskut berada di dalam begnya masih elok, baru di buka hanya beberapa keping sudah di makan sahaja. Jika biskut ini ada dalam beg aku jadi bermakna biskut yang aku makan tadi ?

Ya. . biskut yang di makannya tadi adalah kepunyaan lelaki itu. .^^

Alangkah malunya dia atas segala tindakannya terhadap lelaki tersebut. Lelaki yang tidak di kenali tersebut pula sanggup berkongsi biskut dengannya sehingga biskut yang terakhir biar pun dari awal lagi wanita itu telah menunjukkan reaksi marah terhadapnya.

Untuk meminta maaf sudah terlambat namun hatinya penuh kekesalan kerana bersifat kedekut dan tidak mahu berkongsi dengan orang lain. Kini dia menyedari bahawa dialah pencuri biskut yang sebenarnya.

wallahu'alam..^^


P/S - Pengajaran daripada cerita. . .

- Sebelum kita berbuat sesuatu, pastikan semuanya jelas, jangan membuat keputusan secara meluru saje, nanti kita akan menyesal kemudian. Penyesalan kemudian hari tiada lagi gunanya

- Belajar lah erti keikhlasan. Kata dari sahabat dan kenalanku
keikhlasan itu ibarat semut hitam yang bergerak di atas batu pada waktu malam.

- Kadang-kadang itulah kehidupan,yang mana hati kita sentiasa bertanya dan berkata-kata, jagalah hati kita, sesungguhnya ia adalah ibarat RAJA dalam diri kita. Sekiranya baik, baiklah jadinya, sekiranya buruk, buruklah jadinya.-MHI~

" Manusia berkehendak kepada ilmu umpama ia berkehendak kepada roti dan air." -Imam Ahmad bin Hanbal~ carilah ilmu, ilmu itu akan menjaga kamu.^^